Ce este Aromoterapia?

Despre miraculoasa puterea a mirosului...

Ce este Aromoterapia?

Istoria Aromaterapiei

Termenul de aromaterapie a fost introdus de Rene Maurice Gattefosse în 1928, însă utilizarea uleiurilor esenţiale în tratamentul bolilor este o practică străveche folosită de medicii egipteni, indieni sau chinezi cu mii de ani în urmă. Referiri la utilizarea uleiurilor aromatice sunt şi în vechiul testament, iar romanii utilizau frecvent uleiurile esenţiale în tratamentul rănilor infectate, pentru efectul lor antibacterian, alături de mierea de albine.

Răspândirea folosirii uleiurilor volatile în Europa, în secolul al 16-lea, s-a datorat descoperirii metodei de distilare în recipiente de sticlă şi a posibilităţii extragerii componentelor volatile din plante. În secolul al 18-lea tratamentul cu uleiuri esenţiale era mult mai folosit decât în prezent, întrucât atunci nu existau medicamentele de sinteză şi antibioticele.

Definitia Aromaterapiei

Aromoterapia este „arta și știința utilizării esențelor naturale extrase din plante pentru echilibrarea, armonizarea și îmbunătățirea sănătății corpului, a minții și a spiritului”, definiție formulată de Asociația Națională de Aromoterapie.

Ce presupune această tehnică?

Aromoterapia  presupune utilizarea preparatelor din plante aromatice și a uleiurilor volatile de plante (uleiuri esențiale) în scopul tratării sau prevenirii apariției unor afecțiuni.  Este utilizată ca o terapie complementară sau ca o formă de medicină alternativă. Amestecurile terapeutice din uleiuri esențiale pot fi emise prin aplicare topică, masaj, inhalare sau imersie în apă. Uleiurile esențiale sunt formate din molecule aromatice, care sunt ușor absorbite prin piele și/sau prin respirație, pătrunzând apoi în sistemul circulator.

Ce spun aromoterapeuții?

Specialiștii în domeniu atestă efectele benefice pe care această tehnică le aduce la nivelul întregului organism, ameliorând o serie de efecte negative, cum ar fi: stresul, anxietatea și frica, simptomele depresive, oboseala, insomnii, agitația, migrenele, durerile dentare, tulburările lor de circulaţie, digestive sau respiratorii, afecțiuni virale și micotice, afecțiuni cutanate, probleme legate de menopauză. Aromoterapia are efecte afrodiziace, ajută la îmbunătățirea stimei de sine și a capacităților mnezice și prosexice.

În continuare vom prezenta câteva studii din literatura de specialitate cu privire la tema abordată în articolul prezent pentru a înțelege mai bine efectele pe care le aduce această tehnică.

Există numeroase studii asupra efectelor aromoterapiei, foarte multe având ca obiect influența calității somnului, îmbunătățirea simptomelor anxioase și depresive, precum și reducerea stresului. O meta-analiză realizată în anul 2015 a arătat că există efecte pozitive asupra oboselii,  tensiunii arteriale și ritmului cardiac. Au fost evidențiate și efecte în tratarea insomniilor și diverselor tipuri de durere. Rezultatele au arătat că există efecte semnificative asupra îmbunătățirii calității somnului, mai ales în urma administrării uleiurilor esențiale de lavandă. Mai mult decât atât, uleiurile esențiale sunt adjuvanți foarte buni în îngrijirea pacienților oncologici, prin reducerea insomniilor și a stărilor de greață. S-a arătat că lavanda poate reduce simptomele anxioase pe termen lung, iar pe termen scurt este superioară altor anxiolitice. Unele uleiuri esențiale pot potența sau pot reduce eficiența tratamentului medicamentos. Această influență depinde de proprietățile uleiului, de puterea acestuia, de cantitatea utilizată, precum și de metoda de administrare. În tratarea neoplaziilor de exemplu,  trebuie evitate uleiurile cu acțiune fitoestrogenică, precum anason, salvie, fenicul sau mirt. Cu toate acestea, în studiile privind demența nu au putut fi trase concluzii despre rolul aromoterapiei, rezultatele nefiind semnificative statistic.

Uleiurile Esentiale

Uleiurile esenţiale sunt extracte concentrate obţinute prin distilare dintr-o varietate mare de plante aromatice, flori, coaja fructelor, lemn sau rădăcini. Un ulei esenţial natural este cel care este extras prin metode mecanice, distilare sau presare la rece, faţă de uleiurile esenţiale nenaturale, extrase prin diverse metode cu solvenţi chimici, si care nu au nici pe departe efectele vindecătoare ale uleiurilor esenţiale naturale. Uleiurile esenţiale aduc îmbunătăţiri considerabile ale sănătăţii fizice, psihice, mentale şi emoţionale persoanelor care le folosesc constant şi cu buna ştiinţă.

Aromaterapia este o formă de terapie care utilizează esenţele volatile ale plantelor medicinale în tratamentul diferitelor afecţiuni.

Despre miraculoasa puterea a mirosului...
Descopera miraculoasa puterea a mirosului!

Concluzie…

…uleiurile esențiale posedă proprietăți unice și pot fi utilizate în diverse moduri, inclusiv în contexte medicale. Cu toate acestea, este foarte importantă înțelegerea modului în care uleiurile esențiale acționează și nu trebuie supraestimat efectul acestora.