Chiar și atunci când rădăcinile sale se află în cele mai murdare ape, Lotusul dă naștere celei mai frumoase flori din lume. Din adâncimea lacurilor noroioase, departe de soare, mai devreme sau mai târziu, Floarea de Lotus ajunge la lumina, devenind una dintre cele mai frumoase flori care există pe Pământ.
Floarea de Lotus este privită în multe culturi diferite, mai ales în religiile orientale, ca simbol al purității, al iluminării și al renașterii. Caracteristicile acestei flori reprezintă o analogie perfectă a condiției umane: chiar și atunci când rădăcinile sale se află în cele mai murdare ape, Lotusul da naștere celei mai frumoase flori din lume.
Semnificația Florii de Lotus în tradiția Budista
Foarea de lotus, un simbol respectat și venerat în Egiptul antic, în Buddhism și Hinduism, poartă în toate aceste trei culturi semnificația frumuseții, purității, renașterii, înnoirii, transformării și evoluției spirituale.
Potrivit budismului, fiecare persoană are potențialul de a deveni o ființă perfectă, iluminată și este doar o chestiune de timp până când fiecare om ajunge la lumina. Budiștii cred că fiecare om trebuie să renască de mii de ori până când acea persoană atinge Nirvana, cea mai înaltă stare de conștiință pe care oamenii o pot accesa.
Călătoria conștiintei de la stadiul de ignoranță spirituală la cel de perfecțiune se petrece datorită procesului de reincarnare, un proces care este privit de către budiști ca fiind unul dureros și dificil. Budiștii sunt de părere că viața este nedreaptă și lipsită de valoare, dar, datorită numeroaselor vieți prin care trec, întunericul este eliminat lent.
Momentul în care o persoană atinge starea supremă de iluminare, Nirvana, este asemănat cu momentul în care Floarea de Lotus își arată frumusețea deasupra apelor.
De aceea, Buddha este reprezentat așezat pe o Floare de Lotus, simbol al transcendenței suferințelor lumești și al iluminării. Multe zeități orientale sunt reprezentate alături de o Floare de Lotus din același motiv.
Floarea de Lotus, atunci când înflorește, în același timp își aruncă semințele în jurul său, aceasta fiind o altă caracteristică specială a acestei plante. Budiștii care au urmat calea “Mahayana”, precum și hindușii, au observat o analogie între Floarea de Lotus și responsabilitatea pe care o primește fiecare ființă care devine iluminată, aceea de a se reîntoarce la ciclurile de renaștere (Samsara), cu scopul de a ajuta restul oamenilor să atingă iluminarea. Adică, datorită ajutorului unei singure “flori”, mai multe persoane vor atinge perfecțiunea.
Floarea de Lotus cu o mie de petale și cea de a șaptea chakra
Floarea de Lotus simbolizează trezirea conștiintei umane și nu numai. De asemenea, Floarea de Lotus simbolizează cea de a șaptea chakra, cunoscută sub denumirea de Sahasrara. Potrivit tradiției, această chakra este stimulată prin practicarea meditației și a diferitelor stiluri de yoga. Atunci când aceast centru energetic funcționează armonios, o stare de conștiință pură, pace, bucurie și comuniune cu Dumnezeu este atinsă. De aceea, această chakra este reprezentată de o Floare de Lotus cu o mie de petale colorate.